Header image
6 oktober 2014

FamilyFactor op Congres 'Jong geleerd is oud gedaan'

Afbeelding
Het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is een initiatief van het FrieslandCampina Institute, een onderdeel van FrieslandCampina. FamilyFactor liet zien dat de opvoedtechnieken en opvoedkundige waarden van Nederlandse ouders in de loop der jaren flink veranderd zijn.

Coachende rol

Jarenlang was er vooral sprake van een autoritaire opvoedcultuur. Deze manier van opvoeden ging in de jaren ’90 over op meer verwennerij bij het voeden en opvoeden. ‘En nu is de coachende ouderrol in opmars. Dat past bij de veranderingen in onze samenleving. Kinderen zijn jonger wereldwijs. Zij leren tegenwoordig niet alleen van hun ouders, maar ook via internet, app’s, speciale lesprogramma’s op school en informatieve programma’s op televisie. Het is op jongere leeftijd mogelijk en zinvol om de dialoog met kinderen aan te gaan.’

Het veranderende opvoedklimaat in Nederland lijkt, naast het veranderende aanbod, van invloed te zijn op de verminderde consumptie van basisvoedingsmiddelen. Omdat ouders hun kinderen tegenwoordig keuzevrijheid willen bieden, is basisvoeding minder vanzelfsprekend. De voorkeur van het kind gaat namelijk sneller uit naar een product met een zoete smaak. Maartje van Osch, consumentenpsychologe en directeur FamilyFactor: “In de loop der jaren zijn de opvoedtechnieken van Nederlandse ouders flink veranderd. Van een autoritaire opvoeding gingen we in de jaren 90 naar meer verwennerij met betrekking tot (op)voeding. Op dit moment is ondersteuning van de coachende ouderrol van belang. Omdat kinderen eerder wereldwijs zijn, en ook over gezonde voeding leren via de media, is het zinvol om met hen de dialoog aan te gaan.”

 

Het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is een initiatief van het FrieslandCampina Institute, een onderdeel van FrieslandCampina. Het FrieslandCampina Institute voorziet gezondheidszorgprofessionals in Nederland al vele jaren van uitgebreide informatie over zuivel, voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Doel van het congres is om het belang van het jong aanleren van een gezond eetpatroon met basisvoedingsmiddelente benadrukken. Uit het overweldigende aantal aanmeldingen van zorgprofessionals blijkt dat het voor deze groep een uitermate relevant onderwerp is.

 

Lees meer...

Wil je hierop reageren?